Voorbeschouwing SDDL 1 – Ulysses 1

Voorbeschouwing SDDL 1 – Ulysses 1

12-5-2018

Nog 3 wedstrijden zijn er te spelen voor SDDL  en dan is het seizoen voorbij. De komende 2 wedstrijden staan er derby’s op de rol tegen respectievelijk Ulysses en Herpinia, waarna op 27 mei het seizoen wordt afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Achates. Maar eerst komt dus Ulysses naar Demen toe die als promovendus nog steeds volop kans hebben op de nacompetitie en dat is een knappe prestatie.

Door de onverwachte nederlaag afgelopen donderdag tegen HBV, lijkt de titel met nog 3 wedstrijden voor de boeg bijna uit zicht te zijn. Constantia heeft 4 punten voorsprong en dat gat lijkt te groot. Juliana Mill hijgt Ulysses nu in de nek en heeft maar 1 punt minder dan de Megense ploeg. Voor een plaats in de nacompetitie is de 2e plaats waarschijnlijk heel belangrijk, dus is Ulysses er alles aan gelegen om te winnen in Demen. Normaal is het zo dat de bovenste ploegen ook de periodes verdelen, maar dat is dit seizoen dus niet het geval. Herpinia heeft de 1e periode en DSV behaalde afgelopen donderdag de 2e periode door de overwinning tegen SDDL. In de 3e periode staat Constantia nu nog bovenaan, maar SES en Achates zitten daar kort achter en maken ook nog volop kans op die periode. Als Constantia kampioen wordt en de 3e periode niet wint, dan heeft de nummer 2 helemaal niks. Als Constantia wel de 3e periode weet te winnen, dan neemt de nummer 2 op de standenlijst de periode over van Constantia. Dus voor Ulysses staat er wel degelijk wat op het spel deze wedstrijd. Puntenverlies kan dodelijk zijn in de strijd om de 2e plaats en bij een overwinning blijft ook het kampioenschap in zicht. Elke week weer zijn er onverwachte uitslagen en ook Constantia laat punten liggen. Dus ook daar zal met een schuin oog naar gekeken worden.

Het verhaal van de club uit Megen is bijna een sprookje. Vorig jaar gepromoveerd en dit seizoen staan ze weer in de top van de ranglijst. De basis voor deze klassering wordt gelegd in de thuiswedstrijden. Uit 12 thuiswedstrijden behaalde men maar liefst 34 punten en in deze klasse is het nog de enige ploeg zonder een thuisnederlaag.  In de uitwedstrijden gaat het beduidend minder. Van de 11 gespeelde uitwedstrijden werden er maar liefst 7 verloren. Dus al met al doet de ploeg het boven verwachting. Een groot aandeel is te danken aan Paul van Lith, die er al 24 heeft inliggen en daarmee precies de helft van het totaal aantal gescoorde doelpunten van Ulysses heeft gemaakt. Zeker op dit niveau is een makkelijk scorende spits goud waard. Om alles op te hangen aan deze spits is natuurlijk te kort door de bocht want daar doe je de rest van het team weer te kort mee. Het is wel zeker in ieder geval dat de Megense ploeg zonder hem veel lager had gestaan naar alle waarschijnlijkheid.

SDDL heeft nog iets recht te zetten. In de uitwedstrijd werd er knullig verloren. SDDL kwam vlak voor tijd op gelijke hoogte en leek met een puntje huiswaarts te keren, maar in blessuretijd ging het alsnog mis. Afgelopen donderdag leed SDDL de grootste nederlaag van het seizoen. In Sinttunnis werd er met 5-1 verloren en het grootste verschil was dat DSV speelde voor de periodetitel en er bij SDDL niks meer te halen viel. Dus SDDL zal er zondag alles aan gelegen zijn om dit weer recht te zetten. En SDDL is zeker niet kansloos. Trainer Antwan van Rijn zal zijn strijdwijze zodanig moeten opzetten dat Paul van Lith niet gevaarlijk kan worden, al is het bijna onmogelijk om hem geheel uit te schakelen. De achterhoede van Ulysses is niet hun sterkste linie, dus daar liggen mogelijkheden misschien om ze pijn te doen. De meeste blessuregevallen zijn opgelost en dat moet op het veld ook te merken zijn. Wel is het zo dat de instelling goed moet zijn ondanks dat er niks meer op het spel staat, want als die niet goed is dan wordt het bijna onmogelijk om een goed resultaat te halen. Voordeel voor SDDL kan zijn dat Ulysses risico’s moet gaan nemen gedurende de wedstrijd als Ulysses niet voor staat. Een nederlaag is funest omdat dan behalve Juliana Mill ook SES weer aan gaat haken in de strijd om plaats 2. De aftrap is weer om 14.30 uur in het Demense Kuipje.