JO13-1 SDDL/vvRavenstein Kampioen districtsbeker Zuid 2

17-6-2019

Het team JO13-1 van SDDL/vvRavenstein (VESTA) heeft op zaterdag 15 juni het bekerkampioenschap van district zuid 2 gewonnen. Om dit kampioenschap streden de beste vier teams uit het district Zuid 2 dat vertegenwoordigd werd door twee Limburgse en twee Brabantse teams. Alle teams waren aan elkaar gewaagd. Er werd ontspannen naar het toernooi toegeleefd, want hoe groot was nou de kans dat je de districtsbeker kon winnen. Ze hadden tenslotte al de regiofinale gewonnen en een groots feest gevierd. Kon het nog mooier?

De teams werden in Uden bij UDI’19 ontvangen. Om geen hinder te ondervinden van het verkeer dat op de Luchtmachtdagen in Volkel af zou komen, was het team vroeg in de morgen vertrokken. Hierdoor was het team vroeg aanwezig en konden de spelers zich goed voorbereiden. De jongens waren niet meer te houden waardoor ze al een uur voor aanvang van de wedstrijd aan de warming up begonnen. Door het lange seizoen hadden sommige spelers kleine blessures. De hulp van Daan Francissen kwam dan ook goed van pas. Dit weekend zouden op verschillende niveaus en leeftijdsklassen door meer dan vijftig teams om de beker gestreden worden. In groep 2, van de JO13 categorie, werden door vier teams in totaal twaalf wedstrijden van twee keer 15 minuten gespeeld. De eerste twee wedstrijden werden gespeeld tegen FC Hoensbroek en ST SVEB/Sporting en de laatste wedstrijd tegen Liessel.

De eerste wedstrijd was meteen een taaie. Dit team had een sterke spits die niet zo maar aan de kant te zetten was. Hij was daarmee de meest gevaarlijke speler. Door Jens Glaudemans deze speler uit te laten schakelen, kwam het team aan hun eigen spelletje toe. Eén van de speerpunten is de omschakeling met vliegensvlugge counters over alle schijven. Het scoren van doelpunten op een toernooi is altijd belangrijk. In een korte wedstrijd is dat zo makkelijk nog niet maar in de eerste helft tegen Fc Hoensbroek vielen al meteen drie doelpunten. VESTA kwam met 1-0 voor door een doelpunt van Reza Tijssen. Al eerder werd een bal diagonaal op de lat geschoten dus er was al een overwicht. Tegen de verhoudingen in werd het toch 1-1 wat direct binnen een minuut en net voor rust beantwoord werd door Reza. Wederom wist hij de keeper te verschalken en dat deed pijn bij de tegenstander. In de tweede helft werd zelfs nog de 3-1 gemaakt door Hidde Suppers. Door deze winst werden meteen drie waardevolle punten binnengesleept. Dit bleek later van groot belang te zijn. De tweede wedstrijd werd door uitlopen van andere wedstrijden pas rond het middaguur gespeeld. Opnieuw was een Limburgse ploeg de tegenstander. Dit maal was dat ST SVEB/Sporting uit Broekhuizenvorst. Deze club heeft drie JO13 teams waardoor ze de mogelijkheid hebben gehad een sterk team te formeren en dat was zichtbaar in het spel. Zij waren dit seizoen in zowel de tweede klasse als in de eerste klasse kampioen geworden. Dat word je niet zomaar. Al vroeg in de eerste helft werd een doelpunt gemaakt. Wederom een diagonaal schot van Hidde op de lat werd door Reza direct uit de lucht met een variant van de scorpion kick binnen gewerkt; bekerfinale-waardig. Later deze wedstrijd zouden de Limburgers nog voor het einde de 1-1 op het scorebord zetten. Het was wel duidelijk, dit was het team waar rekening mee gehouden moest worden. Alles hing af van de laatste wedstrijd. Met alles nog in eigen hand zou bij winst op Liessel de beker gewonnen worden. Een kans! Een kans die de jongens zelf afgedwongen hadden. Wie had dat gedacht voor aanvang van het toernooi. De allerlaatste wedstrijd van het hele seizoen was de belangrijkste. Er werden ontzettend veel kansen gecreëerd. Maar elke keer werd bij de afronding nagelaten de bal tussen de palen te schieten. VESTA had het overwicht en het beste van het spel. Tegen de verhoudingen in kwam Liessel zelfs op voorsprong. Dit gebeurde meteen met hun eerste kans. Met een enorme druk en drang naar voren drong Reza door tot ver in het strafschopgebied. Al dribbelend langs de achterlijn werd hij door de derde tegenspeler onderuit gehaald, penalty. Niek Theunissen had een week eerder de penaltybokaal gewonnen. Dus er was op penalty’s getraind. Ook dit keer ging de bal erin, 1-1. Na de rust moest er gescoord en gewonnen worden om met meer zekerheid de laatste wedstrijd van de concurrent ST SVEB/Sporting af te kunnen wachten. Maar voetbal zou geen voetbal zijn als het allemaal anders zou lopen. Wederom werd de enige kans van Liessel in de tweede helft verzilverd. Een achterstand was geen optie dus de strijd werd voortgezet. Het was dan ook niet gek dat Niek uit een scrimmage toch de 2-2 maakte waardoor er uit drie wedstrijden in totaal vijf punten behaald werden. Het was niet meer in eigen hand. Als ST SVEB/Sporting zou winnen van FC Hoensbroek dan waren zij kampioen. Een gelijkspel zou voor VESTA voldoende zijn om de beker te winnen. VESTA had namelijk drie doelpunten meer gescoord. En een 3-3 eindstand was onwaarschijnlijk. Tot hun verassing was het juist FC Hoensbroek die het betere spel had tegen ST SVEB/Sporting. De grote sterke spits van FC Hoensbroek wist in de eerste helft de paal te vinden. Maar scoren lukte niet. Het spelletje verliep traag, maar spannend was het zeker. ST SVEB/Sporting hoefde tenslotte maar één kans te benutten om kampioen te worden. Een kopbal van de grote FC Hoensbroek-spits rolde tergend langzaam richting de doellijn. Maar deze bal werd van de lijn gewerkt. Een paar slopende minuten later klonk het eindsignaal. Het bleef nul tegen nul. VESTA was op doelsaldo bekerkampioen van district Zuid 2, kampioen van de oostelijke helft van Noord-Brabant en geheel Limburg.

Na de wedstrijd kreeg aanvoerder Niek op het podium de beker overhandigd. Het feest van twee weken eerder kon niet meer overtroffen worden, maar ook vandaag werd gefeest. Na de wedstrijd werd op het terras in de binnenstad een drankje gepakt en werd de dag afgesloten bij de Kreb. Wat een seizoen. Wat een trotse leiders en trainers en wat zullen de ouders trots zijn. Dit team bestaat uit minder goede en hele goede spelers, kleine mannen met geweldige skills en grote onverschrokken jongens met een enorme doorzettingsvermogen. De ene speler heeft een knuffel nodig, de ander een paar strenge woorden. Daarmee heb je een compleet team. Ze waren individueel niet de beste, maar wel de beste als een team.