Voorbeschouwing Herpinia 1 – SDDL 1

Voorbeschouwing Herpinia 1 – SDDL 1

23-5-2019

Het seizoen is voor SDDL bijna ten einde. Zondag 26 mei speelt SDDL zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Sterker nog, dit wordt de laatste officiële wedstrijd van SDDL in hun bestaan omdat er in het nieuwe seizoen samen met VV Ravenstein wordt afgetrapt als een geheel nieuwe club. Herpinia moet winnen om de nacompetitie te ontlopen.

Oude tijden gaan herleven!!!! De wedstrijd Herpinia-SDDL is de laatste wedstrijd van het seizoen en voor Herpinia een hele cruciale. Als Herpinia de nacompetitie wil ontlopen zal er gewonnen moeten worden. De stand van zaken is als volgt. VV Ravenstein is officieel gedegradeerd en er komen nog 3 ploegen in aanmerking voor één nacompetitieplek.  Herpinia (22 punten), CITO (23 punten) en Vorstenbossche Boys (23 punten). Nou wil het geval dat CITO en Vorstenbosch elkaar treffen in de laatste speelronde. Bij winst komt Herpinia op 25 punten en passeert het altijd 1 van deze 2 ploegen en ontloopt het de nacompetitie. Een gelijkspel betekent nacompetitie omdat het doelsaldo veel slechter is. Bij een nederlaag is het puntentotaal onvoldoende. De opdracht voor de Herpse ploeg is simpel: alleen de 3 punten tellen en hoe dat gebeurd zal iedereen in Herpen een worst wezen. Het is al een klein wondertje dat Herpinia de dans nog kan ontspringen. Tot de 3e week van maart was de situatie eigenlijk hopeloos. Te veel blessures, een grote achterstand qua punten en wat ze ook deden, er leek maar geen verbetering te komen. De ommekeer kwam op zondag 31 maart. Een paar geroutineerde oud-spelers werden weer opgetrommeld en er stond een serie van 3 thuiswedstrijden voor de deur. Als Herpinia nog iets van dit seizoen wou maken, dan moesten er in deze 3 wedstrijden punten gescoord worden. Het werden zelfs 7 punten en toen kreeg Herpinia weer aansluiting met de onderste ploegen, al stonden ze nog wel steeds onderaan. De wedstrijden hierna bleef men punten sprokkelen en ontstond er weer wat hoop. Vorige week moest men op bezoek bij naaste concurrent CITO. Er was nog geen uitwedstrijd gewonnen en dit zou een ideaal moment zijn. Daar werd ruim gewonnen en dus blijven ze in Herpen hoop houden op rechtstreekse handhaving.

Ik begon de voorbeschouwing met de woorden: ”Oude tijden gaan herleven!!!!”.  Want vroeger zaten SDDL en Herpinia wel vaker in dit soort situaties tegen het einde van de competitie. Er zijn door spelers en supporters van toen schijnbaar nog wel de nodige anekdotes te vertellen. Degene die ik mij nog wel kan herinneren is het beruchte sneeuwincident. Op een winterse dag moest SDDL naar Herpen toe. Bij de rust leidde SDDL comfortabel, maar het was intussen hard begonnen te sneeuwen. Na de rust was het eigenlijk geen weer meer om te voetballen en het was volgens de overlevering de wedstrijdsecretaris van Herpinia die voorstelde om de wedstrijd maar te staken en dan de 2e helft later in te halen als het weer wat beter was en zo geschiedde. Maar de KNVB regels schreven toen voor dat de wedstrijd opnieuw moest worden gespeeld. SDDL kwaad, Herpinia won vervolgens de wedstrijd en degradeerde door deze punten net niet. En zo is het altijd geweest. Het is en blijft een echte derby, waar de ranglijst niks wil zeggen over het verloop van de wedstrijd. Ondanks de rivaliteit, is er toch altijd weer iets van respect tussen de 2 ploegen. Herpinia zal de messen geslepen hebben en wil koste wat kost winnen. De vraag is of SDDL hetzelfde kan brengen dan Herpinia omdat SDDL nergens meer voor speelt. Als er eergevoel is, dan zal ook SDDL volop ten strijde trekken. Een derby wil iedereen natuurlijk nooit verliezen en ook gezien het feit dat dit de laatste wedstrijd is onder de vlag van SDDL speelt natuurlijk mee. Want wat is er nou mooier dan  de allerlaatste wedstrijd, die in deze hoedanigheid ook de boeken ingaat, winnend afsluiten en nog wel tegen naaste buur Herpinia. Ik zou het wel weten!!!!!!!!!